Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Zagrebačka 30, Pula
Centrala: +385 (52) 377 000
E-mail: ured(at)unipu.hr

SA SASTAVNICA:


Sa sastavnica
Raspored nastave ljetnog semestra

Muzička akademija u Puli: 
Raspored nastave ljetnog semestra

Ivica Petrinić

Prema Kalendaru za akademsku godinu 2017./2018., nastava započinje u ponedjeljak 26. veljače 2018. godine, a raspored nastave objavljen je na stranici:

Bronca studenticama FITIKS-a na...

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije: 
Bronca studenticama FITIKS-a na međunarodnom studentskom natjecanju

Ivica Petrinić

Šesto po redu međunarodno studentsko natjecanje Adria Student Innovation Contest (ASIC) 2018 u organizaciji Adria Hotel Forum-a (AHF) održano je 13. veljače u sklopu jedne od vodećih hotelsko-investicijskih konferencija u Europi koja se održava u Zagrebu u hotelu Sheraton (14.- 15. veljače 2018). Adria Hotel Forum okuplja stručnjake najvećih svjetskih hotelskih i investicijskih kompanija.

Pokreće se postupak za izbor dekana...

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti: 
Pokreće se postupak za izbor dekana Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti

Ivica Petrinić

Vijeće Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti na svojoj 3. redovitoj sjednici održanoj dana 24. siječnja 2018. godine donijelo je odluku o pokretanju postupka za izbor dekana Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Kandidatura za izbor dekana sadrži prijedlog odnosno prijavu za izbor dekana te životopis i program rada kandidata, a za dekana se može kandidirati nastavnik Sveučilišta u znanstveno-nastavnom zvanju docenta, redovitog ili izvanrednog profesora.

Novi projekti u CKPIS-u

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma : 
Novi projekti u CKPIS-u

Igor Duda

Početkom 2018. u CKPIS-u započinje rad na dvama novim projektima iz programa bilateralne i multilateralne suradnje.

Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj / Remembering and Forgetting Industrial Labour in the Adriatic: The Case of Istria / Das (fehlende) Gedächtnis der industriellen Arbeit im Adriaraum: Das Beispiel Istrien
Dvogodišnji projekt dio je programa bilateralne suradnje Hrvatska (MZO) - Njemačka (DAAD). Partner s njemačke strane je IOS Regensburg, a suvoditelji su Ulf Brunnbauer i Igor Duda. Suradnici na projektu: HR - Andrea Matošević, Boris Koroman, Igor Stanić, studenti; D - Stefano Petrungaro, Peter Wegenschimmel, studenti.

Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru / Jubiläumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte im post-jugoslawischen Raum
Jednogodišnji projekt, koji financira DAAD, povezuje Katedru za povijest jugoistočne Europe Humboldtova sveučilišta u Berlinu s partnerskim ustanovama u Beogradu, Kopru, Puli, Sarajevu i Skopju. Voditelj je Hannes Grandits, a suradnici iz CKPIS-a su Igor Duda i Anita Buhin. Dio projekta bit će i već uhodana Doktorska radionica CKPIS-a i Odsjeka za povijest FFPU koja će se održati u Puli od 29. kolovoza do 1. rujna 2018.

Sudjeluj na studentskom natjecanju...

Fakultet informatike u Puli: 
Sudjeluj na studentskom natjecanju STEM Games u Poreču

Ivica Petrinić

Više od 100 studenata volontera sa 11 hrvatskih STEM usmjerenih fakulteta i sveučilišnih odjela okupilo se i organiziralo STEM Games - međunarodno studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu. Prvo izdanje STEM Gamesa održati će se prvi put u Europi, u Poreču od 8. do 13. svibnja 2018. godine, a očekuje se da će okupiti više od tisuću natjecatelja. Studenti će u natjecanjima i ostalim edukativnim i zabavnim aktivnostima upoznati kolege sa srodnih fakulteta te imati priliku razmijeniti znanja i iskustava. Cilj natjecanja je poticanje interdisciplinarnosti, pružanje prilike za odmjeravanje znanja, poticanje i promocija sveučilišnoga sporta, kao i zdravoga načina života.

Započeli radovi na projektu...

Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković: 
Započeli radovi na projektu Arheološki park Vižula na kojem je FET partner

Ivica Petrinić

31. siječnja 2018. godine je na poluotoku Vižula održana konferencija za medije povodom početka pripremnih radova na projektu Arheološki park Vižula. Načelnik Općine Medulin Goran Buić na početku konferencije pozdravio je sve prisutne medije, te predstavio pročelnicu Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo Barbaru Floričić te mr. sc. Kristinu Džin, stručnu savjetnicu i voditeljicu kopnenih arheoloških istraživanja u ime Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Prisutne su bile i predstavnice partnera Turističke zajednice Općine Medulin Renata Kuharić te Danijela Križman Pavlović u ime Sveučilišta Jurja Dobrile.

“Future World by 2050” - objavljen...

Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković: 
“Future World by 2050” - objavljen Zbornik radova s FET-ove 8. međunarodne znanstvene konferencije

Ivica Petrinić

Globalno poslovno okruženje suočava se s brojnim izazovima. Upravo je to bila misao vodilja FET-ove 8. međunarodne znanstvene konferencije “Future World by 2050”, održane u Puli od 1. do 3. lipnja 2017. godine. Istoimeni Zbornik obuhvaća odabrane znanstvene radove sudionika Konferencije. Radovi odražavaju globalni pristup istraživanju budućih društvenih izazova. Urednice Zbornika su Danijela Križman Pavlović, Morena Paulišić i Katarina Kostelić.

Iz medija: Predstavljen novi projekt...

Filozofski fakultet: 
Iz medija: Predstavljen novi projekt prof. dr. sc. Roberta Matijašića, ArchaeoCulTour - Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar

Katarina Gerometta

U utorak, 23. siječnja 2018. na Filozofskom fakultetu medijima je predstavljen novi znanstveni projekt Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, ArchaeoCulTour - Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar. Voditelj trogodišnjeg projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić, a projekt financiraju Hrvatska zaklada za znanost, Općina Vrsar-Orsera, Turistička zajednica Općine Vrsar i tvrtka Maistra d.d.

Priloge iz medija možete pogledati na poveznicama:

Glas Istre: Arheološka baština i razvoj kulturnog turizma na području Vrsara

TV Istra: Hrvatska zaklada za znanost prihvatila trogodišnji znanstveni projekt „Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar“

TV Nova Pula: Vijesti Istre i Kvarnera, 24.1.2018., od 12:40

 

Više o projektu možete saznati na poveznici https://ffpu.unipu.hr/cirla/projekti/archaeocultour

Najava Tribine Odsjeka za povijest -...

Filozofski fakultet: 
Najava Tribine Odsjeka za povijest - izv. prof. dr. sc. Iva Rinčić, Od eugenike do genetike

Katarina Gerometta

Poštovani,

gošća siječanjske Tribine Odsjeka za povijest je izv. prof. dr. sc. Iva Rinčič s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja će održati predavanje naslova Od eugenike do genetike. Tribina će se održati 30. siječnja 2018. u dvorani Slavka Zlatića s početkom u 18.00 sati.

Dobro došli!

Odsjek za povijest

Natječaj za upis na poslijediplomski...

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti: 
Natječaj za upis na poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij društvenih znanosti „Nove paradigme obrazovanja“

Ivica Petrinić

Natječaj je otvoren do 20. veljače 2018. godine.

Iz medija: "Dr. sc. Marinko...

Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković: 
Iz medija: "Dr. sc. Marinko Škare: Recesija u Hrvatskoj nije stvar prošlosti"

Ivica Petrinić

U drugoj polovini prošle godine RH je pokazala brži oporavak i izlazak iz krize, rast BDP-a, veći izvoz, manja nezaposlenost i neki drugi faktori bili su argumenti kojima se Vlada pohvalila. Kako to komentirate? Drugim riječima, jesmo li u RH izašli iz krize ili će to pokazati tek ova, 2018. godina?

- Idemo već jednom demistificirati stvari o hrvatskom gospodarstvu, gdje smo danas i gdje ćemo biti u budućnosti. Recesija je stvar prošlosti jer prema definiciji BDP raste više od uzastopce dva kvartala. Dakle, ne može se reći da smo u recesiji. Pravo je pitanje: ako nismo u recesiji, gdje smo onda, i prijeti li nam sekularna stagnacija?

Poziv na predstavljanje nastavnog...

Muzička akademija u Puli: 
Poziv na predstavljanje nastavnog projekta "Iz zavičajnih glazbenih albuma"

Ivica Petrinić

Pozivamo vas na predstavljanje nastavnog projekta realiziranog u sklopu kolegija Upoznavanje glazbene literature i Klavir obligat. Autori projekta i izvođači su studenti s Odsjeka za glazbenu pedagogiju Muzičke akademije u Puli.

Radionica „Osobne financije –...

Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković: 
Radionica „Osobne financije – upravljanje kućnim budžetom“

Ivica Petrinić

Svjesni potrebe za edukacijom građana u smislu povećanja financijske pismenosti, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ po prvi put organizira besplatnu radionicu za građane na kojoj će se obraditi aktualne teme iz financijske kulture. Sve veći broj građana u blokadi, prekomjerno korištenje „minusa“ na tekućem računu, problemi u otplati preuzetih kredita, nerazumijevanje pojmova vezanih uz investicijsko-štedne proizvode i slično, brojni su indikatori nedovoljne financijske pismenosti. Razlozi tome jesu mnogobrojni, a često i sasvim objektivni, posebice za starije građane koji se tijekom svoga školovanja nisu susretali sa ovim razvijenim financijskim proizvodima i uslugama kojima danas doslovce vrve svi mediji. Takvo stanje nije poželjno pa Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ svojim aktivnim angažmanom želi doprinijeti povećanju financijske pismenosti.

Najava koncerta studenata MAPU-a

Muzička akademija u Puli: 
Najava koncerta studenata MAPU-a

Ivica Petrinić

U srijedu, 24. siječnja 2018. godine u INK Gradsko kazalište Pula nastupaju studenti Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, solisti i komorni sastavi. Predstavit će se najbolji studenti Muzičke akademije u Puli koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske a studiraju na Odsjeku za klavir, Odsjeku za solo pjevanje te Odsjeku za klasičnu harmoniku.

Najava predavanja: Doc. dr. sc. Nada...

Filozofski fakultet: 
Najava predavanja: Doc. dr. sc. Nada Bulić i Ivana Posedi, viša arhivistica: Arhivi, arhivisti i latinski jezik (26. 1. 2018.)

Katarina Gerometta

U petak, 26. siječnja, u 10.00 sati (dvorana Slavka Zlatića) docentica dr. sc. Nada Bulić i viša arhivistica Ivana Posedi održat će predavanje "Arhivi, arhivisti i latinski jezik". Predavanje je namijenjeno prvenstveno studentima povijesti i klasične filologije, ali i drugim studijskim grupama koje uključuju bavljenje jezikom i poviješću, kao i nastavnicima.

Poziv na FET informativni dan...

Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković: 
Poziv na FET informativni dan redovnim i izvanrednim studentima prve godine preddiplomskog studija svih studijskih programa

Ivica Petrinić

Cijenjeni kolege studenti, kako se bliži kraj prvog semestra sigurno imate pitanja koja su se pojavila tijekom prvih mjeseci vašeg studiranja, a u vezi pravila studiranja, službi Fakulteta, sustava za e–učenje, studenskoj razmjeni ili imate potrebu za drugim vama važnim informacijama. Predstavnici stručnih službi i prodekanica za nastavu bit će vam na raspolaganju u ponedjeljak 22. siječnja 2018. godine u 10 sati u dvorani Pula.

Obavijest o održavanju nastupnih...

Odjel za prirodne i zdravstvene studije: 
Obavijest o održavanju nastupnih predavanja

Ivica Petrinić

Pročelnik Odjela za prirodne i zdravstvene studije, donio je odluku o održavanju nastupnih predavanja za izbore u:

Savjetovanje sa zainteresiranom...

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije: 
Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Regionalnom programu za mlade Istarske županije

Ivica Petrinić

Dragi studenti, želimo Vas obavijestiti da je Istarska županija pokrenula e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Regionalnom programu za mlade Istarske županije. Pozivamo vas da se uključite kroz davanje prijedloga. Svaki vaš prijedlog razmotrit će se.

Predavanje Franka Dote: Muška...

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma : 
Predavanje Franka Dote: Muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji

Igor Duda

Siječanjski gost CKPIS-a je Franko Dota koji je doktorirao modernu i suvremenu povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranivši 2017. disertaciju Javna i politička povijest muške homoseksualnosti u socijalističkoj Hrvatskoj (1945-1989). Predavanje pod naslovom Na raskršću tradicije i seksualne modernosti: muška homoseksualnost u socijalističkoj Jugoslaviji održat će u ponedjeljak, 22. siječnja 2018., u 17 sati u čitaonici (dvorana 11) fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1. Više pod Događanjima.

Objavljene su pomaknute rang-liste...

Fakultet informatike u Puli: 
Objavljene su pomaknute rang-liste studenata koji su ostvarili pravo na STEM stipendiju

Ivica Petrinić

Danas, u ponedjeljak, 15. siječnja 2018. godine, pomaknute rang-liste studenata koji su ostvarili pravo na STEM stipendiju objavljene su na poveznici: https://stemstipendije.mzo.hr Studenti putem svoje jedinstvene identifikacijske oznake mogu provjeriti svoje mjesto na rang-listi. Studenti koji su ostvarili pravo na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti primit će obavijest o ostvarivanju prava na državnu STEM stipendiju preko adrese elektroničke pošte evidentirane u sustavu AAI@EduHr.